Grönt kontor – vad är det och hur skapas det?

Att som ansvarig för ett kontor se till att kontoret och arbetsmiljön är miljövänlig är inte alltid enkelt. Det kan vara svårt att veta exakt vad som faktiskt är miljöbovar och vad som är helt okej ur miljöperspektiv. Här kommer information om vad ett grönt kontor är – och hur erat kontor kan bli ett grönt kontor.

 

Vad är ett grönt kontor?

Ett grönt kontor är ett kontor som är miljösmart och har minsta möjliga klimatpåverkan. Ett grönt kontor kan även vara ett kontor som arbetar direkt med miljöfrågor eller hållbar utveckling, men i denna artikel refererar vi till ett vanligt kontor som är miljösmart.

 

Hur skapar man ett grönt kontor?

Det finns egentligen två huvudfrågor när det kommer till att ha en grön kontorsmiljö. Det är elektriciteten och materialet.

Ett kontor kräver mycket elektriska resurser – särskilt om det finns ett serverrum som ständigt går på högvarv och måste hållas kylt. Men även alla datorer, lampor, värme, kylskåp och så vidare kräver mycket energi. Grön el är därför ett måste på ett grönt kontor. Grön el kommer från förnybara källor såsom vattenkraft eller vindkraft.

Den andra viktiga saken är material. Vad har ni för fysiskt material på kontoret? Det finns mängder med kontorsmaterial som post it lappar, pennor, tejp och papper. Använder ni mycket papper? I så fall är det bättre att gå över till att ha allt digitalt, till exempel på en bärbar dator eller en surfplatta. Att skära ner på kontorsmaterial och engångsmaterial är dessutom kostnadseffektivt och kommer spara företaget pengar. Är det inte möjligt att sköta allt digitalt så behöver materialet vara miljövänligt, till exempel återvunnet eller framställt med låg klimatpåverkan.

 

Inreda ett grönt kontor – tänk på detta

Behövs det nya möbler till kontoret? I så fall är det väldigt bra för miljön att handla begagnat. Vanligtvis vill man ha kontoret enhetligt och det kan vara svårt att hitta 20 likadana stolar på secondhand, men det finns alltid vissa saker att köpa. Till exempel så behöver inte alla blomkrukor eller tavlor vara likadana. Köper man nytt bör man leta efter miljömärkta möbler eller klimatkompensera.

 

Grönt kontor hela vägen till personalrummet

Många kontor bjuder på kaffe. Någonting som kan kännas praktiskt är kaffekapslar och engångsmuggar. Men detta ger väldigt mycket onödigt avfall och har en hög klimatpåverkan. Blir det mycket disk på kontoret om alla ska diska sin egen kopp är det bättre att investera i en diskmaskin, de använder faktiskt mindre vatten än att diska för hand. Finns inte städpersonal på kontoret går det att ha ett rullande på vem som ska plocka ur diskmaskinen. Skippa alla engångsartiklar som plastmuggar, pappersmuggar, engångsbestick, papperstallrikar och kaffekapslar.

Sopsortering är A och O när det kommer till avfall. Även fast ni slutar med engångsmaterial så kommer kontoret att ha sopor. Och det är viktigt att dessa sorteras korrekt. Ha en soptunna för papper, plast, glas, metall, kompost och övrigt avfall.

Det kan kännas trevligt att erbjuda olika drycker på jobbet, men det är oftast bara tomma kalorier, onödiga tillsatser och ger en massa sopor. Kaffe och vatten räcker. Flaskvatten bör uteslutas helt och hållet. Gillar personalen kolsyrat vatten är det bättre att investera i en kolsyremaskin.

About Sackarias Ågren

Lämna en kommentar

Previous

IT arkitekt – detta gör en IT arkitekt

Hållbar utveckling för teknik- och internetföretag

Next