Vilken lön har en IT-konsult?

En IT-konsult tjänar i regel cirka 36 000 kronor i månaden. Lönenivån skiftar främst beroende på arbetslivserfarenhet, specialkompetenser inom befattningen, huruvida arbetsbrist råder samt huruvida IT-konsulten har en chefsbefattning eller inte.

I den här artikeln berättar vi vad en IT-konsult har i lön; såväl geografiskt som i ingångslön. Grovt räknat skiljer sig lönen för en IT-konsult från cirka 30 000 till 60 000 kronor i månaden, och de faktorer som är av störst vikt gällande löneutvecklingen belyser vi nedan.

 

Faktorer som ger IT-konsulter en högre lön

 • Många företag efterfrågar dina kunskaper
 • Du behöver inte läras upp för att vara effektiv
 • Du kan ta dig an många olika typer av uppgifter inom IT-nischen
 • Du vill delta på kurser och lära dig nya saker
 • Du är specialist inom det IT-område vari du verkar
 • Du åtar dig och löser svåra uppgifter
 • Du har en chefsposition eller är projektledare
 • IT-konsulter med kunskaper inom hållbar IT är eftertraktade

 

Faktorer som ger IT-konsulter en lägre lön

 • Få arbetstillfällen finns i din kommun.
 • Du saknar rätt formell behörighet, exempelvis ett universitetsdiplom.
 • Du är nyutbildad.
 • Du har inte utvecklats i din yrkesroll.

 

Var i Sverige tjänar IT-konsulter mest respektive minst?

IT-konsulter som arbetar i Stockholm, Göteborg eller Malmö tjänar i regel omkring 37 000 kronor i månaden, medan IT-konsulter som verkar i mer glesbefolkade städer tjänar cirka 10 till 20 procent mindre, det vill säga cirka 34 000 kronor.

 

Läs mer: Vad betyder IT?

 

Vad har en IT-konsult i ingångslön?

En nyutbildad IT-konsult tjänar cirka 30 000 till 32 000 kronor i månaden, vilket motsvarar 372 000 kronor årligen. En nyanställd IT-konsult har i regel en relativt låg lön då arbetsgivaren måste lära upp denne innan hon kan utföra sina arbetsuppgifter på ett effektivt sätt.

 

Vad för lön har en IT-konsult i Stockholm?

En IT-konsult i Stockholm som har en relevant utbildning samt sju års arbetslivserfarenhet inom yrket tjänar cirka 36 000 till 38 000 kronor månatligen, vilket motsvarar 444 000 kronor årligen. Den exakta lönenivån skiftar dock enligt de faktorer som nämnts ovan.

 

Tjänar manliga IT-konsulter mer än kvinnliga IT-konsulter?

Ja, manliga IT-konsulter tjänar i genomsnitt 500 kronor mer i månaden, eller 6 000 kronor mer per år i jämförelse med kvinnor som arbetar som IT-konsulter. Detta kan bero på att manliga IT-konsulter i regel har större arbetslivserfarenhet än dess kvinnliga motparter.

 

Hur ser framtidsutsikten ut för IT-konsulter?

Framtidsutsikterna är goda, bekräftar akademikerförbundet SACO i en undersökning. Konkurrensen är liten bland seniora konsulter, vilket innebär att det finns goda möjligheter för nyutbildade It-tekniker att förhandla fram en hög ingångslön.

 

Vad gör en IT-konsult?

IT-konsult är ett paraplybegrepp för personer arbetar inom IT-näringen, och exempelvis utvecklar webbapplikationer, webbsidor, ärendeprogram och/eller applikationer för iOS eller Android. Det faktum att yrkesrollen är bred är en betydande orsak till att löneskillnaderna är stora.

 

Var arbetar IT-konsulter?

IT-konsulter kan bland annat arbeta på företag erbjuder prisjämförelsetjänster, likt Pricerunner eller Prisjakt. Som IT-konsult kan du även arbeta hos en låneförmedlare, likt Sambla där man kan  jämföra lån och skapa ett samtlingslån via en och samma jämförelsewidget.

About Sackarias Ågren

Lämna en kommentar

Previous

Vad är hållbar IT – och vad innebär det?

Vad gör en miljöingenjör?

Next