Vad gör en miljöingenjör?
En miljöingenjör har en bred och viktig roll inom arbetet för hållbar utveckling. De är involverade i allt från att minska klimatpåverkan till att skapa bättre lösningar för vattenförsörjning och energiproduktion. Inom privata företag ansvarar miljöingenjören ofta för att leda hållbarhetsarbetet och implementera miljöstrategier. På kommunal eller statlig nivå kan arbetsuppgifterna inkludera tillsyn av verksamheter med stor miljöpåverkan, exempelvis industriområden och trafikleder. Yrket erbjuder en chans att påverka samhällsutvecklingen och är en viktig del i övergången till en grön ekonomi.
8 saker en miljöingenjör arbetar med
- Utför energisystemanalyser: Som omfattar hur samhällets energiförsörjning ska vara utformad.
- Utför miljösystemanalyser: Som innefattar hållbarhetsfrågor på såväl nationell som internationell nivå.
- Ägnar sig åt naturvård: Det vill säga kartlägger samhällets påverkan på vår natur.
- Ägnar sig åt processdesign: Det vill säga effektiviserar produktionsprocesser med mål att minimera miljöbelastningen.
- Ägnar sig år vattenresurshantering: Som bland annat innefattar planering av samhällets vattenförsörjning.
- Ägnar sig åt vattenvård: Som bland annat innefattar att kartlägga hur samhället påverkar sjöar och hav, samt att stävja eventuell miljöförstöring.
- Kartlägger och korrigerar förorenad mark: Genom att först undersöka marken, för att därefter efterbehandla den.
- Samarbetar i större miljörelaterade projekt: Vari bland annat en IT-konsult som arbetar med hållbar IT deltar.
Vad tjänar en miljöingenjör?
En miljöingenjör tjänar i regel cirka 40 000 kronor i månaden, och löneskillnaden mellan kvinnliga och manliga miljöingenjörer är försumbar. Privat- eller Landstingsanställda miljöingenjörer tjänar cirka 5 000 till 10 000 kronor mer i månaden i jämförelse med kommun- och statsanställda ingenjörer.
Läs mer: Så mycket tjänar en IT-konsult.
Hur blir man miljöingenjör?
Du kan bli miljöingenjör genom att studera till civilingenjör inom miljöteknik på bland annat Luleå tekniska universitet, Lunds universitet, Linköpings universitet, Uppsala universitet eller Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
Är termen miljöingenjör en skyddad yrkestitel?
Nej. Termen miljöingenjör är inte skyddad, på samma sätt som ordet forskare ej heller är en skyddad titel. Civilingenjör är dock en kontrollerad titel, och på grund av att termen miljöingenjör inte är skyddad kan en civilingenjör inom miljö bland annat benämnas som en civilingenjör inom naturresursteknik.
Utöver detta kan en miljöingenjör även benämnas som en civilingenjör inom energi- och miljöteknik, alternativt en civilingenjör inom energi och miljö. Den specifika yrkestiteln varierar beroende på det universitet miljöingenjören väljer att utbilda sig på.
Framtiden för miljöingenjörer
Med ökade krav på miljöanpassning och hållbara lösningar är efterfrågan på miljöingenjörer större än någonsin. Rollen utvecklas i takt med ny teknik, där allt från digitalisering till gröna innovationer påverkar arbetsområdet. Miljöingenjörer kan specialisera sig inom exempelvis energieffektivisering, rening av vatten och luft, eller arbete med internationella miljöprojekt. Det innebär också goda möjligheter att arbeta globalt, där kunskap om miljöfrågor och tekniska lösningar efterfrågas på många marknader. Yrket erbjuder både en spännande arbetsvardag och en chans att bidra till en mer hållbar framtid.