En hemsida om Grön IT och IT-branschen

Grön IT med omsorg till miljön

Det går vanligtvis att optimera ITn så att den blir mer miljösmart och har lägre klimatpåverkan. Detta kallas för grön IT. Närmare en fjärdedel av ett vanligt företags energiförbrukning kommer från olika typer av IT. Även i ditt privatliv använder du IT flera gånger varje dag, och visst är det bra om detta kan anpassas till att ha en lägre klimatpåverkan. Speciellt i dagens samhälle där vi är på väg mot en klimatkris.

 

Vad är grön IT?

Grön IT har flera aspekter. En kombination av dessa är det som är allra mest miljövänligt. IT är i grunden inte miljövänligt eftersom att det krävs mycket energi. Maskinerna som ITn finns i kräver ett ständigt flöde av el för att fungera. Dessutom blir de varma vilket leder till att serverrum behövas kylas ner för att inte bli överhettade. Men inte bara serverrum behöver kylas ned, utan även kontor med många datorer kan behövas kylas ner, åtminstone under sommaren. Det beräknas att för varje watt som används för till exempel en dator, så krävs det dubbelt så mycket för nedkylning. Så en förbrukning på en watt kräver i själva verket tre watt.

 

Minskad energiförbrukning

Grön IT är IT som har lägre energiförbrukning än vanlig IT. Minskad energiförbrukning innebär en mindre klimatpåverkan och en bättre miljö. Det talas mycket om att flyg är dåligt för miljön, men elen vi använder har betydligt högre utsläpp.

Minskad energiförbrukning tillsammans med grön el gör stor skillnad.

 

IT teknik för minskad klimatpåverkan

En annan aspekt av grön IT är när ITn används för att minska ett företags klimatavtryck. Det kan vara småsaker som att gå över till digitala IT lösningar istället för att använda sig av papper eller att ställa om skrivaren så att den printar dubbelsidigt och på så sätt endast använder hälften så mycket papper som i vanliga fall.

Det kan även handla om lite större saker som en omställning från fysiska möten till virtuella möten. Genom att mötas på internet istället för i verkligheten så kan man spara väldigt mycket på naturens resurser, men man sparar även tid och pengar. Resor till möten är tidskrävande, dyrt och har en hög klimatpåverkan. Även klimatsmarta alternativ som tåg och buss har en inverkan på miljön, men ännu värre är det om du åker bil fram och tillbaka mellan olika möten. Att ställa om företaget till en digital mötesplats är en positiv förändring.

Det går även att använda grön IT för att bli mer material-effektiv inom många olika områden. Om man till exempel ska bygga något så finns det IT teknik som kan räkna ut hur du ska använda materialet för att optimera det och minska spillet.

 

Fördelar med grön IT

IT kommer med oändligt många fördelar, och grön IT gör att ITn blir ännu mer fördelaktig. Det går inte att komma ifrån att arbeta med IT. Till och med fysiska butiker och sjukhus arbetar med IT. I och med ITns utsträckning är det viktigt att ITn som används är grön. Grön IT bidrar till ett bättre klimat som gör att vi kommer längre ifrån de klimatkatastrofer som är på väg att hända med höjda havsnivåer, högre temperaturer och allt negativt som kommer med detta.

IT och grön IT kan även vara kostnadseffektivt och spara företaget pengar. Till exempel genom att använda sig av digitala möten istället för att åka till en annan plats för att mötas upp. Företaget kan då spara in på både resekostnader och personalkostnader. Eller att man skriver ut på båda sidorna av ett papper och sparar på papperskostnaden, och miljön såklart.

 

Innehåll på Anvandgronit.se

På denna sidan har vi samlat information om IT och grön IT. Det finns guider till dig som vill göra kontoret till ett grönt kontor samt information som går in djupare på vad IT egentligen är och hur det kan användas. Denna sida är skapad med ett mål om att bredda kunskapen om IT och få fler företag att välja grön IT för att tillsammans skapa en bättre planet att leva på.

 

Blogg

Så mycket kostar en speldator – och vad påverkar priset?

I den här artikeln pratar vi mer om vad olika typer av speldatorer kostar, samt vilka faktorer som påverkar slutpriset för din speldator. Avslutningsvis ger vi dig konkreta förslag på hur du kan finansiera din nya speldator.

 

Hur mycket kostar en speldator?

En speldator kostar i regel från 5 000 till 20 000 kronor. Faktorer som påverkar priset inkluderar val av komponenter, huruvida du köper en färdigbyggd dator eller inte samt av vilken återförsäljare du köper din speldator. En speldator med god prestanda kostar cirka 10 000 kr.

 

4 faktorer som påverkar priset på en speldator

  1. En färdigbyggd budgetdator är i regel billigare än en speldator av budgettyp som du bygger själv, komponent för komponent.
  2. En prestandastark speldator som du bygger själv är i regel billigare än en färdigbyggd speldator med likvärdig prestanda.
  3. Grafikkortet är i regel den dyraste komponenten. Du kan spara mycket pengar på att välja ett mer prestandasnålt grafikkort.
  4. Om du handlar din speldator under Black Friday alternativt mellandagsrean sparar du i regel cirka 20 till 30 % på inköpspriset.

 

Pris för speldator: 4 olika alternativ

  1. Budget, spela med låga inställningar för cirka 5 000 kr.
  2. Budget plus, spela med medelhöga inställningar för cirka 7 000 kr.
  3. Prestanda, spela med höga inställningar för cirka 10 000 kr.
  4. Prestanda plus, spela med ultrahöga inställningar för cirka 15 000 kr.

 

1. Speldator budget – kostar cirka 5 000 kr

 

Typiska komponenter

  • Processor: Intel Core i3
  • Grafikkort: XFX RX 5500 XT
  • RAM-minne: 16 GB
  • SSD-lagring: 340 GB
  • Nätaggregat: 650 W
  • Operativsystem: Windows 10

En typisk speldator för cirka 5 000 kronor innehåller i regel de komponenter som nämns ovan, alternativt komponenter med likvärdig prestanda. Med en bedgetbetonad speldator kan du spela spel i VR, och du kan även spela mer prestandakrävande spel med låga grafikinställningar.

 

Läs mer: Så mycket tjänar en IT-konsult.

 

2. Speldator budget plus – kostar cirka 7 500 kr

 

Typiska komponenter

  • Processor: Intel Core i5
  • Grafikkort: PowerColor RX 5600 XT
  • RAM-minne: 16 GB
  • SSD-lagring: 480 GB
  • Nätaggregat: 650 W
  • Operativsystem: Windows 10

Med en speldator för cirka 7 500 kronor kan du spela moderna PC-spel med medelhöga grafikinställningar. Det mer påkostade grafikkortet medför även att grafiken i VR-spel förbättras avsevärt.

 

3. Speldator prestanda – kostar cirka 10 000 kr

 

Typiska komponenter

  • Processor: Intel Core i7
  • Grafikkort: GeForce RTX 2060
  • RAM-minne: 16 GB
  • SSD-lagring: 1 TB
  • Nätaggregat: 750 W
  • Operativsystem: Windows 10

Med en prestandastark speldator för cirka 10 000 kronor kan du spela moderna PC-spel med höga grafikinställningar i 1080p. Du kan i regel även spela i 4K, men bara såvida du vrider ner grafikinställningarna rejält. En speldator för omkring 10 000 kronor ger dig oftast mest prestanda för pengarna.

 

4. Speldator prestanda plus – kostar cirka 15 000 kr

 

Typiska komponenter

  • Processor: Intel Core i7
  • Grafikkort: GeForce RTX 3070
  • RAM-minne: 32 GB
  • SSD-lagring: 2 TB
  • Nätaggregat: 800 W
  • Operativsystem: Windows 10

Med en speldator för cirka 15 000 kronor kan du spela moderna spel i 4K-upplösning med höga grafikinställningar. Men för att kunna spela i 4K även i framtiden krävs ett än mer prestandastarkt grafikkort, likt ett GeForce RTX 3090 som bara det kostar cirka 10 000 kr.

Men att köpa en dyrare dator än så här är dock en dålig idé, med formeln pris kontra prestanda i åtanke.

 

Så kan du finansiera din speldator

 

1. Privatlån

Ett privatlån har i regel en ränta på cirka 5 till 10 %, och kallas även för konsumtionslån. Om du ska köpa en speldator är ett privatlån det bästa alternativet. Främst då räntesatsen är låg, men även då återbetalningstiden är lång.

Det är dock viktigt att du låter en låneportal likt Enklare jämföra lånet åt dig. Hos Enklare kan man nämligen få ett lån med särskilt bra villkor, då de samarbetar med kreditorer som tvingas tävla om att ge dig det bästa lånet. Att jämföra lån hos en låneportal är alltid gratis, och du förbinder dig aldrig till någonting.

 

2. Snabblån

Ett snabblån har i regel en ränta på mellan 10 och 40 %. Att köpa en speldator genom att ta ett snabblån är dock en dålig idé. Om du har betalningsanmärkningar och därför inte får ta ett privatlån kan det vara lockande att finansiera sin speldator med ett snabblån, men gör inte det.

Snabblån ska du enbart ta när du inte har ett annat val, exempelvis om du måste laga bilen för att kunna ta dig till jobbet kunna lämna barnen på dagis.

 

3. Kontant betalning

Om du betalar hela beloppet direkt tillkommer inga kostnader, men det är samtidigt få förunnat att kunna köpa en kraftfull speldator utan att behöva låna pengar.

 

4. Avbetalning via butiken

Hos El-Giganten är det en effektiv ränta på från cirka 16 % till 25 % som gäller om man väljer att delbetala sin speldator. Det är därför en dålig idé att ta ett lån via återförsäljaren, då ett privatlån är ett betydligt billigare finansieringsalternativ.

Vad gör en miljöingenjör?

En miljöingenjör kan arbeta privata företag, så även på kommuner eller länsstyrelser. Om miljöingenjören arbetar på ett privat företag är det brukligt att denne ansvarar för miljöanpassningsarbetet, samt utbildar personalstyrkan i miljöfrågor.

Miljöingenjören kan exempelvis även ansvara för att ett nytt bostadsområde får en fullgod vattenförsörjning, samt för att solcellspaneler installeras på ett korrekt sätt. Om du är intresserad av att lära dig mer om solceller och solcellspaneler är https://hemsol.se/ en bra resurs, där du bland annat får möjlighet att räkna på lönsamheten för ett solcellssystem för villabruk med hjälp av en solcellskalkulator.

Att arbeta med att främja mer miljövänliga energislag är en naturlig del av majoriteten av alla miljöingenjörers vardag, så även att agera tillsynsperson för miljöpåverkande verksamheter likt motorvägar samt andra starkt trafikerade vägleder.

 

8 saker en miljöingenjör arbetar med

  1. Utför energisystemanalyser: Som omfattar hur samhällets energiförsörjning ska vara utformad.
  2. Utför miljösystemanalyser: Som innefattar hållbarhetsfrågor på såväl nationell som internationell nivå.
  3. Ägnar sig åt naturvård: Det vill säga kartlägger samhällets påverkan på vår natur.
  4. Ägnar sig åt processdesign: Det vill säga effektiviserar produktionsprocesser med mål att minimera miljöbelastningen.
  5. Ägnar sig år vattenresurshantering: Som bland annat innefattar planering av samhällets vattenförsörjning.
  6. Ägnar sig åt vattenvård: Som bland annat innefattar att kartlägga hur samhället påverkar sjöar och hav, samt att stävja eventuell miljöförstöring.
  7. Kartlägger och korrigerar förorenad mark: Genom att först undersöka marken, för att därefter efterbehandla den.
  8. Samarbetar i större miljörelaterade projekt: Vari bland annat en IT-konsult som arbetar med hållbar IT deltar.

 

Vad tjänar en miljöingenjör?

En miljöingenjör tjänar i regel cirka 40 000 kronor i månaden, och löneskillnaden mellan kvinnliga och manliga miljöingenjörer är försumbar. Privat- eller Landstingsanställda miljöingenjörer tjänar cirka 5 000 till 10 000 kronor mer i månaden i jämförelse med kommun- och statsanställda ingenjörer.

 

Läs mer: Så mycket tjänar en IT-konsult.

 

Hur blir man miljöingenjör?

Du kan bli miljöingenjör genom att studera till civilingenjör inom miljöteknik på bland annat Luleå tekniska universitet, Lunds universitet, Linköpings universitet, Uppsala universitet eller Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

 

Är termen miljöingenjör en skyddad yrkestitel?

Nej. Termen miljöingenjör är inte skyddad, på samma sätt som ordet forskare ej heller är en skyddad titel. Civilingenjör är dock en kontrollerad titel, och på grund av att termen miljöingenjör inte är skyddad kan en civilingenjör inom miljö bland annat benämnas som en civilingenjör inom naturresursteknik.

Utöver detta kan en miljöingenjör även benämnas som en civilingenjör inom energi- och miljöteknik, alternativt en civilingenjör inom energi och miljö. Den specifika yrkestiteln varierar beroende på det universitet miljöingenjören väljer att utbilda sig på.

 

Vilken lön har en IT-konsult?

En IT-konsult tjänar i regel cirka 36 000 kronor i månaden. Lönenivån skiftar främst beroende på arbetslivserfarenhet, specialkompetenser inom befattningen, huruvida arbetsbrist råder samt huruvida IT-konsulten har en chefsbefattning eller inte.

I den här artikeln berättar vi vad en IT-konsult har i lön; såväl geografiskt som i ingångslön. Grovt räknat skiljer sig lönen för en IT-konsult från cirka 30 000 till 60 000 kronor i månaden, och de faktorer som är av störst vikt gällande löneutvecklingen belyser vi nedan.

 

Faktorer som ger IT-konsulter en högre lön

  • Många företag efterfrågar dina kunskaper
  • Du behöver inte läras upp för att vara effektiv
  • Du kan ta dig an många olika typer av uppgifter inom IT-nischen
  • Du vill delta på kurser och lära dig nya saker
  • Du är specialist inom det IT-område vari du verkar
  • Du åtar dig och löser svåra uppgifter
  • Du har en chefsposition eller är projektledare
  • IT-konsulter med kunskaper inom hållbar IT är eftertraktade

 

Faktorer som ger IT-konsulter en lägre lön

  • Få arbetstillfällen finns i din kommun.
  • Du saknar rätt formell behörighet, exempelvis ett universitetsdiplom.
  • Du är nyutbildad.
  • Du har inte utvecklats i din yrkesroll.

 

Var i Sverige tjänar IT-konsulter mest respektive minst?

IT-konsulter som arbetar i Stockholm, Göteborg eller Malmö tjänar i regel omkring 37 000 kronor i månaden, medan IT-konsulter som verkar i mer glesbefolkade städer tjänar cirka 10 till 20 procent mindre, det vill säga cirka 34 000 kronor.

 

Läs mer: Vad betyder IT?

 

Vad har en IT-konsult i ingångslön?

En nyutbildad IT-konsult tjänar cirka 30 000 till 32 000 kronor i månaden, vilket motsvarar 372 000 kronor årligen. En nyanställd IT-konsult har i regel en relativt låg lön då arbetsgivaren måste lära upp denne innan hon kan utföra sina arbetsuppgifter på ett effektivt sätt.

 

Vad för lön har en IT-konsult i Stockholm?

En IT-konsult i Stockholm som har en relevant utbildning samt sju års arbetslivserfarenhet inom yrket tjänar cirka 36 000 till 38 000 kronor månatligen, vilket motsvarar 444 000 kronor årligen. Den exakta lönenivån skiftar dock enligt de faktorer som nämnts ovan.

 

Tjänar manliga IT-konsulter mer än kvinnliga IT-konsulter?

Ja, manliga IT-konsulter tjänar i genomsnitt 500 kronor mer i månaden, eller 6 000 kronor mer per år i jämförelse med kvinnor som arbetar som IT-konsulter. Detta kan bero på att manliga IT-konsulter i regel har större arbetslivserfarenhet än dess kvinnliga motparter.

 

Hur ser framtidsutsikten ut för IT-konsulter?

Framtidsutsikterna är goda, bekräftar akademikerförbundet SACO i en undersökning. Konkurrensen är liten bland seniora konsulter, vilket innebär att det finns goda möjligheter för nyutbildade It-tekniker att förhandla fram en hög ingångslön.

 

Vad gör en IT-konsult?

IT-konsult är ett paraplybegrepp för personer arbetar inom IT-näringen, och exempelvis utvecklar webbapplikationer, webbsidor, ärendeprogram och/eller applikationer för iOS eller Android. Det faktum att yrkesrollen är bred är en betydande orsak till att löneskillnaderna är stora.

 

Var arbetar IT-konsulter?

IT-konsulter kan bland annat arbeta på företag erbjuder prisjämförelsetjänster, likt Pricerunner eller Prisjakt. Som IT-konsult kan du även arbeta hos en låneförmedlare, likt Sambla där man kan  jämföra lån och skapa ett samtlingslån via en och samma jämförelsewidget.

Vad är hållbar IT – och vad innebär det?

Hållbar IT innebär att ett hållbarhetsperspektiv tillämpas gällande hur IT används och utvecklas. Hållbarhetsperspektivet inkluderar en minimerad klimat- och miljöpåverkan från IT-tjänster, men miljötänket måste alltid kompletteras med goda förutsättningar för digitala innovationer samt nyskapande inom IT-sektorn.

Tips: Hos Hittael.se kan du som privatperson jämföra elpriser på ett smidigt sätt, för att i förlängningen både tjäna pengar och kanske välja ett miljömässigt hållbart alternativ, för att värna om naturen.

Via en snabb Google-sökning hittar du många exempel på företag, kommuner och städer som tagit fram policys gällande hållbar IT. Men vad betyder egentligen begreppet, och vilka krav måste organisationer som arbetar med hållbar IT förhålla sig till? Dessa frågor, och mer, kommer att besvaras i denna artikel.

Internetstiftelsen har konstaterat att hållbar IT består av två delar:

  1. Att använda IT-produkter samtidigt som den negativa påverkan på miljön och samhället minimeras. Hela IT-kretsloppet avses, inklusive tillverkning, användning och återvinning av IT-produkter.

Exempel: IT-branschen står för cirka 2 % av det globala koldioxidutsläppet. Branschen bör därför gemensamt eftersträva att miljöpåverkan minskar.

2. Att använda IT-produkter, men samtidigt begränsa den negativa påverkan på miljön och samhället, fast inom andra typer av områden än de som omnämns ovan.

Exempel: IT-branschen kan medföra en utsläppsminskning för andra typer av branscher. En utsläppsminskning om 20 % av det totala koldioxidutsläppet världen över kan möjliggöras till år 2030, såvida hållbar IT tillämpas. Detta klimatmål är eftersträvansvärt och borde uppmärksammas samt lyftas upp på dagordningen i politiska arenor.

 

Tre viktiga aspekter inom hållbar IT

IT är ett vanligt begrepp, men det råder en delad debatt om hur de tre huvudbegrppen inom hållbar IT; miljömässiga aspekter, sociala aspekter och ekonomiska aspekter, samverkar och interagerar med varandra. Men att delarna existerar och är viktiga råder det inga tvivel om.

 

Miljömässiga aspekter

De miljömässiga aspekterna inkluderar att de IT-produkter som används i en verksamhet ska ha tillverkats på ett hållbart sätt. Mer specifikt ska hela produktens livscykel endast medföra en minimal miljöpåverkan, tack vare att ökade krav ställs på exempelvis utsläpp vid råvarutillverkningen samt vid transporten av produkterna.

Läs mer: Vad gör en It-tekniker?

För att nämna ett exempel är övergången till ett elektroniskt fakturaflöde förknippat med de miljömässiga aspekterna av hållbar IT, då pappersanvändningen minskar samt färre transporter behöver utföras. Ett annat exempel är att ett datorföretag, likt Inrego, återställer och säljer vidare före detta företagsdatorer till privatanvändare.

 

Ekonomiska aspekter

Då nästan alla organisationer har som mål att tjäna pengar är de ekonomiska aspekterna av IT-arbetet betydelsefulla. Men i de ekonomiska aspekterna måste även de miljömässiga samt sociala aspekterna vägas in.

Ett företag som köper in billiga IT-produkter från en fabrik som betalar ut svältlöner och bidrar med stora utsläpp kan inte förknippas med hållbart IT-arbete.

 

Sociala aspekter

De sociala aspekterna inkluderar främst hälso- och säkerhetsfrågor gällande den personal som tillverkar IT-produkterna. Ett flertal företag som verkar inom IT-branschen, såsom Dustin, väljer att enbart köpa in produkter från företag som redan idag bedriver ett lyckosamt hållbarhetsarbete.

 

Vilken aspekt är viktigast?

De tre aspekter som nämns ovan samverkar och förstärker varandra, och är alla av stor vikt, vilket exemplet nedan påvisar.

 

Fallexempel: Ett It-företag köper in mobiltelefoner

En organisation ska köpa in 20 mobiltelefoner, och har två val: De kan köpa in billiga mobiltelefoner som tillverkats på ett icke hållbart sätt, eller köpa in mer påkostade mobiltelefoner från ett företag som upplever kraven för hållbar IT.

Om den ekonomiska aspekten är viktigast hos organisationen köps de billigaste mobiltelefonerna in, som tillverkats i ett land där arbetsförhållandena är dåliga och miljölagstiftningen obefintlig. Ett sådant inköp ar ekonomiskt hållbart, men inte miljömässigt- eller socialt hållbart.

Om de dyrare telefonerna köpts in, och de sociala samt miljömässiga faktorerna premierats, hade den ekonomiska hållbarheten ändå varit god. Detta då de sjukdomsfall, sociala problem och den miljöförstöring som ett inköp av de billigare telefonerna medfört drabbat både företaget och samhället som stort sett ur ett längre perspektiv.

Inom hållbar IT ses det som eftersträvansvärt att tillämpa ett helhetsperspektiv, där man alltid analyserar och försöker förutse de effekter som ens agerande kommer att innebära för miljön.

 

Atea förklarar vikten av hållbar IT

I videon, eller ”webinaret” nedan förklarar representanter från Atea Sverige AB mer om hur hållbara inköp gynnar IT-branschen, samt hur ett förbättrat resursutnyttjande minskar IT-sektorns globala miljöpåverkan.

Viktiga certifieringar inom hållbar IT

Följande certifieringar är av stor vikt inom hållbar IT. Inköpare som är i färd med att köpa in IT-produkter ska premiera att köpa varor med följande märkning:

TCO Certified: En hållbarhetscertifiering som ställer höga miljökrav på tillverkaren gällande de sociala förhållanden som råder vid framställningen av produkten. Höga krav ställs även gällande tillverkningspersonalens välmående, hälsa och säkerhet.

EPEAT: En miljömärkning vars fokus ligger på miljö- och hälsofrågor.

Svanen: En svensk miljömärkning som ställer krav på miljö, kvalitet och hälsa.

Energy Star: En amerikansk miljöcertifiering som påvisar att produkten är energieffektiv.

EU-blomman (EU Ecolabel): En europeisk miljömärkning som påvisar att produktens miljöpåverkan är låg under hela dess livscykel

Hållbar utveckling för teknik- och internetföretag

Kontorsarbete och dess klimatpåverkan

Det flesta IT yrkena utförs på ett kontor. Antingen om man sköter arbetet på distans från ett kontor, eller att man besöker ett kontor och utför arbetet där. Kontor är i regel relativt miljövänliga då det mesta arbetet sker på datorn, men det finns fortfarande många kontor som använder mycket resurser, framförallt papper.

Det är kontor där de som arbetar där skriver ut papper för att ha en kort stund, kanske på ett möte, och sedan slängs det eller strimlas sönder om dokumenten innehåller känslig information. Det allra bästa är att sköta allt digitalt genom att till exempel ha en surfplatta som komplement till datorn. Det är bättre att ha dokumenten på surfplattan och ta med sig den istället för att skriva ut allting. Men vissa måste använda kontorsmaterial, och det finns faktiskt miljövänligt kontorsmaterial att tillgå.  Det är kontorsmaterial som är hållbart framställt. Till exempel tillverkat av återvunna material.

 

Att använda grön el är positivt för miljön

IT och elektronik kräver mycket elektricitet. Så trots att många företag väljer att skippa produkter för att värna om miljön så kvarstår behovet av elektricitet, och kanske till och med ökar. En stor förändring som företag kan göra i kampen mot att bli mer miljövänliga är att använda sig av el från förnybara källor, så kallad grön el. Grön el kan komma från vindkraft, vattenkraft eller från solen i form av solceller. Förutom i processen av tillverkningen av till exempel solpaneler eller vindkraftverk så släpper själva framställningen av elen inte ut någon koldioxid. Minskade koldioxidutsläpp är viktigt för planeten och företag som väljer grön el har stor inverkan på klimatet. Dessa steg kommer att förvandla kontoret till ett grönt kontor.

 

Klimatkompensation för en ännu mer hållbar framtid

Trots att man gör förbättringar som att slopa kontorsmaterial och byta till grön el så kan man göra ännu bättre ifrån sig. En sak som man kan göra är att klimatkompensera. Det är många som klimatkompenserar sina flyg, men andra saker man gör i vardagen har faktiskt lika stor inverkan på klimatet. Därför kan det vara bra att klimatkompensera för andra saker också. Framförallt stora företag.

 

Appar och hemsidor om miljön

Det är många som vill vara mer klimatsmarta än vad de är. Men det kan vara svårt om man inte riktigt vet hur eller vad man ska och kan göra. Men det finns företag som inte bara är klimatsmarta själva, utan som arbetar med att få ut denna kunskapen till resterande människor i samhället. Det kan röra sig om en app där du lätt kan skriva in en produkt för att få reda på hur du ska återvinna den. Ska en chipspåse slängas i metall eller plast, eller är det okej att spola ned våtservetter i toaletten? De IT företagen som arbetar med utvecklingen för liknande appar och hemsidor arbetar minst sagt för en bättre och mer hållbar framtid, och det är teknik som gynnar en hållbar utveckling.

Grönt kontor – vad är det och hur skapas det?

Att som ansvarig för ett kontor se till att kontoret och arbetsmiljön är miljövänlig är inte alltid enkelt. Det kan vara svårt att veta exakt vad som faktiskt är miljöbovar och vad som är helt okej ur miljöperspektiv. Här kommer information om vad ett grönt kontor är – och hur erat kontor kan bli ett grönt kontor.

 

Vad är ett grönt kontor?

Ett grönt kontor är ett kontor som är miljösmart och har minsta möjliga klimatpåverkan. Ett grönt kontor kan även vara ett kontor som arbetar direkt med miljöfrågor eller hållbar utveckling, men i denna artikel refererar vi till ett vanligt kontor som är miljösmart.

 

Hur skapar man ett grönt kontor?

Det finns egentligen två huvudfrågor när det kommer till att ha en grön kontorsmiljö. Det är elektriciteten och materialet.

Ett kontor kräver mycket elektriska resurser – särskilt om det finns ett serverrum som ständigt går på högvarv och måste hållas kylt. Men även alla datorer, lampor, värme, kylskåp och så vidare kräver mycket energi. Grön el är därför ett måste på ett grönt kontor. Grön el kommer från förnybara källor såsom vattenkraft eller vindkraft.

Den andra viktiga saken är material. Vad har ni för fysiskt material på kontoret? Det finns mängder med kontorsmaterial som post it lappar, pennor, tejp och papper. Använder ni mycket papper? I så fall är det bättre att gå över till att ha allt digitalt, till exempel på en bärbar dator eller en surfplatta. Att skära ner på kontorsmaterial och engångsmaterial är dessutom kostnadseffektivt och kommer spara företaget pengar. Är det inte möjligt att sköta allt digitalt så behöver materialet vara miljövänligt, till exempel återvunnet eller framställt med låg klimatpåverkan.

 

Inreda ett grönt kontor – tänk på detta

Behövs det nya möbler till kontoret? I så fall är det väldigt bra för miljön att handla begagnat. Vanligtvis vill man ha kontoret enhetligt och det kan vara svårt att hitta 20 likadana stolar på secondhand, men det finns alltid vissa saker att köpa. Till exempel så behöver inte alla blomkrukor eller tavlor vara likadana. Köper man nytt bör man leta efter miljömärkta möbler eller klimatkompensera.

 

Grönt kontor hela vägen till personalrummet

Många kontor bjuder på kaffe. Någonting som kan kännas praktiskt är kaffekapslar och engångsmuggar. Men detta ger väldigt mycket onödigt avfall och har en hög klimatpåverkan. Blir det mycket disk på kontoret om alla ska diska sin egen kopp är det bättre att investera i en diskmaskin, de använder faktiskt mindre vatten än att diska för hand. Finns inte städpersonal på kontoret går det att ha ett rullande på vem som ska plocka ur diskmaskinen. Skippa alla engångsartiklar som plastmuggar, pappersmuggar, engångsbestick, papperstallrikar och kaffekapslar.

Sopsortering är A och O när det kommer till avfall. Även fast ni slutar med engångsmaterial så kommer kontoret att ha sopor. Och det är viktigt att dessa sorteras korrekt. Ha en soptunna för papper, plast, glas, metall, kompost och övrigt avfall.

Det kan kännas trevligt att erbjuda olika drycker på jobbet, men det är oftast bara tomma kalorier, onödiga tillsatser och ger en massa sopor. Kaffe och vatten räcker. Flaskvatten bör uteslutas helt och hållet. Gillar personalen kolsyrat vatten är det bättre att investera i en kolsyremaskin.

IT arkitekt – detta gör en IT arkitekt

Vad gör en IT arkitekt?

En IT arkitekt är en person som arbetar med att komma upp med olika strategier för hur företag ska använda sina IT system och även hur de ska förbättras. De optimerar helt enkelt ITn och hjälper till med förbättringen av IT systemen. Olika grenar inom IT arkitektur är systemarkitekt, lösningsarkitekt, mjukvaruarkitekt, enterprisearkitekt och verksamhetsarkitekt.

En IT arkitekt är på många sätt en länk mellan användaren och tekniken som finns i IT systemet. En IT arkitekt brukar ha en helhetsbild över hela den tekniska biten i en organisation. Ordet arkitekt användes från början på en person som arbetar med arkitektur inom byggnader och bostäder som till exempel hus. En IT arkitekt ansvarar för byggnationen av IT produkter. De kan på så sätt liknas med en arkitekt som ansvarar och arbetar med byggnationen av hus.

 

IT arkitekt är en senior roll

Rollen som IT arkitekt är en högt uppsatt roll inom IT och det är vanligtvis en person med lång erfarenhet inom IT som får jobb som IT arkitekt. En IT arkitekt brukar arbeta med informationssäkerhet och även cybersäkerhet.

 

IT arkitekt är en viktig roll

En sak som gör IT arkitekter till viktiga är deras arbete med informationssäkerhet och även cybersäkerhet. Cybersäkerhet innebär att skydda tillgångar som finns i digitala former. Det inkluderar även skydd av den tillhörande hårdvaran. Så kallade cyberattacker blir allt vanligare, och därför är det viktigare nu än någonsin med kunniga IT arkitekter som kan se till så att dessa attacker inte går att fullborda.

 

Vad tjänar en IT arkitekt?

I och med att IT arkitekt vanligtvis är en senior roll, vilket betyder att du har stor erfarenhet, är lönen därefter. Lönen för en IT arkitekt ligger enligt Unionen på mellan 45 000 kronor per månad och 58 000 kronor per månad. Om man jämför lönen med en IT tekniker så tjänar en IT arkitekt betydligt mer, men det är inte konstigt eftersom att en IT arkitekt i regel har högre erfarenhet inom yrket än vad en IT tekniker har.

 

Utbildning för att bli IT arkitekt

Det finns olika utbildningar för att bli IT arkitekt, men vanligast är att man utbildar sig på en högskola. På högskolan läser man då ett program med datainriktning. Det kan till exempel vara en civilingenjörsutbildning med inriktning på data eller systemvetenskaplig utbildning. Vanligt är att man redan har en grundutbildning eller arbetserfarenhet inom IT innan man går vidare till att utbilda sig till IT arkitekt via någon av de olika utbildningarna som finns.

Om man är intresserad av att bli IT arkitekt i ung ålder är det en bra ide att välja gymnasielinje efter detta. Både naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet är bra förberedande linjer för den som vill arbeta inom IT. IT arkitekt kräver dock som sagt var erfarenhet, men rätt linje redan i gymnasiet är en bra start. Båda dessa utbildningar ligger dessutom rätt i tiden för hur utvecklingen av samhället går framåt i och med tekniken.

Vad gör en IT tekniker?

Utbildning för att bli IT tekniker

Det finns olika utbildningar för att bli IT tekniker. Du kan studera på komvux, folkhögskola, yrkeshögskola och till och med lära dig själv. Det finns många som har ett gediget intresse för IT, och när man har ett intresse för något så tenderar man att lära sig inom det ämnet. Många företag är okej med att anställa personer som inte har någon speciell utbildning inom IT. Det brukar då vara så att företaget på något sätt testar kompetensen för att se om personen har rätt nivå.

 

Vad gör en IT tekniker?

IT tekniker är en bred roll. Det är inte ett yrke som innehar enbart en arbetsuppgift, utan det finns många olika saker och inriktningar för en IT tekniker. En IT teknikers huvudsakliga syfte är att lösa tekniska problem. Dessa problem kan uppstå på alla möjliga ställen, och det är det som gör denna roll så bred. En IT tekniker står även för driften, utbyggnaden, och för underhållet av IT system.

Ibland vet man vad som är fel och IT teknikers uppdrag blir då att lösa problemet. Men en IT teknikers arbete kan även handla om att hitta problem, så kallad felsökning. Efter att problemet är åtgärdat måste det testas för att se så att det åtgärdades på bästa sätt.

En IT tekniker kan lösa allt från problem med en skrivare till problem med mjukvara. Mjukvara är den programvaran som finns i till exempel telefoner och datorer.

 

IT tekniker på distans eller på plats

En IT tekniker kan sköta sitt jobb på distans eller på plats beroende på vad det är för typ av arbete som ska utföras. Det finns enklare uppdrag där IT teknikern kan föra en dialog med personen som har problem via till exempel mail eller telefon. Kunden beskriver då problemet och IT teknikern ställer en diagnos och berättar hur kunden ska gå tillväga för att åtgärda detta.

Det går även att lösa vissa tekniska problem på distans. Bland annat genom att IT teknikern loggar in i det systemet som företaget använder sig av. Det är en väldigt positiv sak med IT, att det inte alltid är i fast form utan att det finns system som kan nås från olika platser. IT tekniker kan arbeta som anställda eller som IT konsult.

Vissa saker inom IT är dock i fysiska föremål. Då krävs det att IT teknikern är på plats för att kunna felsöka, åtgärda problemet och slutligen bistå med testing för att se att åtgärden var den rätta.

 

Vad tjänar en IT tekniker?

Lönen för en IT tekniker varierar beroende på uppdrag, kompetens och erfarenhet inom branschen. Enligt dessa siffror ligger medellönen för en IT tekniker på 26 094 kronor. I de siffrorna syns det även att en IT tekniker kan tjäna så mycket som 65 000 kronor. Detta är fallet för en rapporterad person med 30 års erfarenhet inom yrket.

Vad betyder IT?

Vad är IT?

IT är informationsteknik och framsteg inom datateknik och telekommunikation. IT används för att hämta, överföra, lagra, och för att manipulera data eller information.

Ett IT system kan vara ett kommunikationssystem, ett informationssystem eller ett datorsystem. IT omfattar mycket olika saker och det finns ingen exakt gräns för vad som kan klassas för IT och inte. Så länge det ingår i att vara ett kommunikationssystem, ett informationssystem eller ett datorsystem så kan det klassas som IT eller IKT.

 

IKT – en gren inom IT

En del av IT är Informations- och kommunikationsteknik som förkortas IKT eller ICT från engelskans Information and Communication Technology. Inom denna kategori faller olika sätt för oss människor att kommunicera via som E-post, telefax och telefoni.

 

Vad står IT för?

IT kommer från början från engelskans Information Technology, vilket betyder informationsteknik på svenska. En äldre benämning är automatisk databehandling, även förkortat ADB. Namnet IT uppstod när tekniken var på ett helt annat plan än vad den är idag. Det uppstod när det behövdes ett samlingsnamn av datateknik och telekommunikation.

I folkmun är det vanligt att alla möjliga tekniska och elektroniska saker benämns med ordet IT. Det kan handla om en dator, TV eller telefon. Det är oftast förknippat med en elektrisk apparat som vi kan göra något med. Det många inte tänker på är att det finns olika delar av IT i dessa produkter och att de använder sig av varandra. E-post är ett exempel på IT, eller närmare bestämt IKT, som använder sig av internet för att kunna leverera E-posten.

 

Olika yrken inom IT

Yrken inom IT blir allt vanligare i och med att samhället blir allt mer digitaliserat. Det finns många utbildningar och yrken inom IT. Bland annat IT tekniker, IT arkitekt och civilingenjörer inom data och IT. Även polisen använder sig av IT specialister och IT forensiker för att bland annat lösa brott som begås via internet eller för att hitta information om brott som har begåtts utanför teknikens värld men lämnat spår i form av till exempel bilder eller sökningar i en dator.  Det handlar om att IT forensikern då arbetar för att få fram data som är raderad från enheten.

 

Varför är IT tekniker viktiga?

En IT tekniker ser till så att allt det IT relaterade fungerar som det ska i företaget. Många företag är uppbyggda på endast IT och har till exempel digitala plattformar medans andra företag endast har IT som en liten del. Oavsett vilken omfattning ITn har för företaget så är det viktigt att det flyter på som det ska samt att systemen uppdateras med jämna mellanrum. För att få sådant att fungera är det viktigt att ha en kunnig person inom IT. Företagen kan ha anställda IT tekniker eller ta in en IT konsult, eller en kombination av de båda för att öka lönsamheten. Att ta in en arbetare på konsultbasis brukar i många fall vara lönsammare än att ha anställda.

Detta gör en IT konsult

Vad gör en IT konsult?

Vi kan börja med att gå igenom vad en konsult är. En konsult är en person som arbetar på uppdrag. Det kan röra sig om olika uppdrag från en och samma arbetsgivare eller för flertalet olika arbetsgivare. Konsulter kan vara egenföretagare eller arbeta för ett bemanningsföretag.

En IT konsult kan göra många olika saker. Bland annat programmering, projektledare, scrumledare, IT Ops och analytiker. Det finns även IT konsulter inom IT arkitektur. En IT konsult kan hyras in för att gör alla olika IT uppdrag som finns. Dina egna färdigheter och kompetenser bestämmer vilket konsultuppdrag du passar för.

En konsults uppdrag kan vara att du ska komma in i företaget för att bygga upp någonting, förbättra någonting eller bara arbeta med det befintliga. Det finns många olika grenar inom IT och inom konsulting generellt, så exakt vad en IT konsult gör är svårt att säga. Men kort och gott är en IT konsult någon som jobbar med IT för ett företag, men att personen är inhyrd på uppdragsbasis. Det kan handla om ett helt projekt som sträcker sig över flera år eller kortare projekt på ett par månader eller att man regelbundet kommer in för att se över saker.

 

Vad tjänar en IT konsult?

Lönen för en IT konsult är väldigt individuell. Detta beror på flera faktorer. En faktor är att det finns många olika grenar inom IT. En annan faktor är ifall det rör sig om en junior eller senior. Som med alla yrken tjänar man mer ju högre kompetens man har och ju längre man har arbetat inom området. Men det finns några medellöner att gå efter.

Hos Netlight Consulting tjänar en IT konsult mellan 33 000 kronor och 50 000 med en medellön på 40 250 kronor.

Hos Knowit tjänar en IT konsult mellan 30 000 kronor och 49 000 med en medellön på runt 41 000 kronor.

Från Tretton37 finns det bara siffror på hur mycket en senior tjänar, så dessa siffror är något högre. Här ligger lönen på mellan 44 000 kronor upp till 46 000 kronor och en medellön på 44 967.

 

IT konsult

 

Olika lön i olika delar av landet

Lönerna skiljer sig också från region till region. Det betyder dock inte enbart att de olika regionerna betalar olika utan även att det finns olika kompetens i de olika regionerna, och högre kompetens kan ta mer betalt. Dessutom finns vanligtvis större företag i stora städer, och stora företag tenderar att betala mer i lön för en högre kompetens.

Det länet där medellönen för en IT konsult är lägst är i Kalmar. Där ligger medellönen på 28 508 kronor. Den högsta medellönen är i Stockholm med en medellön på 36 792 kronor. Det är väsentliga skillnader på lönen i de olika länen.

 

Medelåldern på IT konsulter är låg

Medellönen för IT konsulter är låg om man jämför med många andra yrken. Detta är för att detta yrke är relativt nytt om man ser till yrken som har funnits genom alla tider. Medellönen för en person som jobbar som IT konsult ligger på runt 33 år.